top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαYulie Archontaki

Σχετικά με τον Joker...για να μην πάρω πέτρα!!!

Έγινε ενημέρωση: 3 Μαρ


Είχα καιρο να γράψω, αλλά η αφορμή για αυτό το επεισόδιο, είναι όλα όσα ακούω σχετικά με τον Τζοκερ, την ταινία. Πολύς ο ντόρος γύρω από τα μηνύματά του, και δεν μπορώ να μην μιλήσω!


Ακούω για πρότυπα περιθωριακών ομάδων, βία, αναρχία κλπ κλπ. Και κάπου εδώ, μας διαφεύγουν πολλές λεπτομέρειες. Μια από αυτές: Ο ‘Τζοκερ’ σηκώνει ένα καθρέφτη στην κοινωνία και στον καθένα μας προσωπικά για να μας θυμήσει ότι και εμείς έχουμε υπάρξει ΟΛΑ αυτά που ενσαρκώνει ο ήρωας. Έχουμε υπάρξει και περιθωριακοί και καλοί και κακοί. -και για όλους εμάς τους ήρωες, να θυμηθούμε ότι έχουμε υπάρξει κακοί, γιατί όλοι οι ήρωες υπήρξαν οι ‘κακοί’ στην ιστορία καποιου άλλου -.

Ακούω επίσης ότι δεν είναι ταινία για παιδια κλπ κλπ. Όχι δεν είναι ταινία για παιδιά κυρίες και κύριοι, είναι ταινία για όλους εμάς τους ενηλίκους. Στα παιδιά έχουμε μάθει να διαβάζουμε όλα τα παραμύθια που τελειώνουν ‘και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα’, τα οποία μας είχαν διαβάσει και εμάς οι γονείς μας και έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια σε αυτή τη λογική. Ακόμα και οι ταινίες του Χόλυγουντ είχαμε μάθει οτι τελειώνουν με τους ‘ήρωες’ να ζουν καλά και εμάς να προσπαθούμε να τους μοιάσουμε. Η λεπτομέρεια που μας διαφεύγει εδώ: τα παραμύθια τελειώνουν έτσι, όχι οι αληθινές ιστορίες.


Και έρχεται τώρα ο Τζοκερ να μας τα φέρει τούμπα όλα αυτά. Έρχεται να μας θυμήσει ότι Η ΒΙΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΒΙΑ, και δεν υπάρχει ωραίο τέλος σε καμία αληθινή ιστορία, όσο θα υπάρχει βία.

Ποιός θα παραδεχτεί ότι τον έχουν ταπεινώσει στο σχολείο, στο σπίτι, στη δουλειά; Ποιός θα παραδεχτεί ότι οι γονείς του τον χρησιμοποίησαν; Ποιός θα παραδεχτεί ότι υπήρξαν στιγμές στη ζωή του που θα ήθελε να ‘πάρει πέτρα’; - που έλεγε και ο Τζανετάκος -. Ποιός θα παραδεχτεί ότι ήθελε να γίνει ήρωας και να τον βλέπει ο κόσμος με δέος; (όλοι το έχετε θελήσει, μη λέτε ψέματα). Ποιός θα ήθελε να μοιάσει σε έναν δολοφόνο; Ποιός ενήλικος άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα δεν έχει κακοποιηθεί από τους γονείς του όταν ήταν μικρός;

Προς γνώση και συμμόρφωση: Τα παιδικά τραύματα ξετιλύγονται σε όλη την υπόλοιπη ζωή του ανθρώπου, διότι εκτός από την ψυχή του - για όσους δεν τα παραδέχεστε αυτά - επηρεάζουν και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Και βέβαια, που υπάρχει χώρος για τους ‘προβληματικούς’ σε αυτήν την κοινωνία; - τους ‘προβληματικούς’ που εμείς δημιουργήσαμε, αλλά άλλο αυτο…… -. Όπως λέει ο ίδιος ο Τζόκερ, ’Το χειρότερο πράγμα όταν είσαι ψυχοπαθής είναι ότι οι άνθρωποι περιμένουν να φέρεσαι σαν να μην είσαι.

Γενεές και γενεές γονέων έχουν περάσει τα δικά τους ψυχολογικά, για να μην τα δει ο κόσμος, που αλλού; στα παιδιά τους. Και η ιστορία αυτή πάει λέγοντας.


Και έρχεται τώρα ο Τζόκερ να μας πει την αλήθεια. Με ποιο δικαίωμα φίλε μου σηκώνεις ένα καθρέφτη μπροστά μας και λές: ‘Κοιτάξτε την αλήθεια. Κοιτάξτε στην ανθρώπινη ψυχή’. Πως το κάνεις αυτό; είμαστε έτοιμοι εμείς - οι ωραίοι - να παραδεχτούμε την αλήθεια;

Αυτά είναι τα δύσκολα της υπόθεσης. Οι χιλιάδες αντιστάσεις που έχουμε στο πρόσωπο της αλήθειας.


Και πολλά ακουω για το τέλος της ταινίας το οποίο δεν επιφέρει την κάθαρση. Και βέβαια αυτή η ταινία δεν είναι γραμμένη για να μας κοιμήσει όπως τα παραμυθάκια, με ένα ωραίο τέλος. Αυτή η ταινία είναι για να μας αφυπνήσει και να μας θυμήσει ότι στην πραγματικότητα καμιά ιστορία δεν τελειώνει ‘και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα’. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική και κάποια στιγμή πρέπει να θελήσουμε να τη δούμε.


Και τελειώνοντας, όπως έχω αναφέρει και σε άλλο επεισόδιο, τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η ερμηνεία του Joaquin είναι από αυτές που θα γραφτούν στην ιστορία του κινηματογράφου για τις επομενες γενιές ηθοποιών. Η ταινία αυτή γράφτηκε για τον Joaquin, γιατί για να μπορέσει ένας ηθοποιός να ερμηνεύσει με αυτό το μεγαλειώδη τρόπο, πρέπει ο ίδιος να έχει περάσει μέσα από την άβυσσο και να έχει παλέψει με τα θηρία. Ο ηθοποιός καταθέτει την ψυχη του στη σκηνή και στο πανί, και το πόσο 'μεγάλη' ήταν η ερμηνεία του, έχει να κάνει με το πόσο βαθιά ήταν η βουτιά στον ωκεανό της ψυχής του.


Και για να τελειώσουμε με ένα ‘εύθυμο’ μήνυμα: Αν δεν πάρει ο Joaquin όλα τα Όσκαρ….. εγώ θα πάρω πέτρα!!!!


54 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Με διαφορά φάσης - που λέγαμε στην φυσική της 1ης δέσμης, θα μιλήσω για τη μέρα του ΟΧΙ και για άλλο ένα γεγονός που έτυχε να συμπέσει με την 28η Οκτωβρίου 2019 και για το οποίο πρέπει να βροντοφωνάξο

bottom of page